1 Ga uit van actuele kennis
Je helpt iemand die suïcidaal is het best als je begrijpt wat er aan de hand is. Ga daarom uit van wat we inmiddels dankzij betrouwbaar onderzoek weten over suïcidaliteit.
2 Herken en doorbreek de mythes
Er doen – zelfs onder hulpverleners – helaas nog steeds allerlei mythes over suïcidaliteit de ronde. Herken en doorbreek ze, want ze kunnen je in de weg zitten om steun te geven.
3 Neem je ‘niet pluis’-gevoel serieus
Als je bang bent dat de ander een gevaar is voor zich zelf, neem dat gevoel dan serieus. Doe wat in je vermogen ligt om de veiligheid te waarborgen.
4 Wees concreet en direct
Vraag rechtstreeks naar eventuele gedachten aan de dood. Dat is niet eenvoudig, maar bedenk dandat juist jij hierin veel kunt betekenen. Wees niet bang en ga het gesprek erover aan.
5 Moedig aan tot hulp zoeken
Wie zich in een suïcidale crisis bevindt, heeft meestal professionele hulp nodig. Moedig de ander aan hulp te zoeken. Bedenk: hulp helpt echt!
6 Werk samen met professionals
Jouw ondersteunende rol blijft belangrijk, ook als professionele hulp is ingeschakeld. Zoek daarom actief naar vruchtbare samenwerking met de hulpverleners.
7 Blijf erbij Laat iemand die in een suïcidale crisis verkeert niet alleen.
Blijf erbij, hoe lastig dat in de praktijk soms ook kan zijn.
8 Vorm een veilig netwerk
Vorm samen met je suïcidale familielid of vriend(in) een veilig steunnetwerk van mensen die willen helpen bij het te boven komen van deze crisis. Vele handen maken lichter werk.
9 Zorg goed voor jezelf
Omgaan met suïcidaliteit is zwaar en uitputtend, zeker als het langer duurt. Zorg daarom goed voor jezelf, en organiseer zonodig ook steun voor jezelf.
10 Maak gebruik van kennisnetwerken
Zit je met vragen, of ben je op zoek naar betrouwbare informatie? Neem eens een kijkje op de website van de Ivonne van de Ven Stichting, of van 113 zelfmoord-preventie.